ENGHUN
2017.06.09 Kiss Pál Tamás média

A második helyről folytatja az Európa-bajnokságon Kiss Pál TamásA második helyről folytatja az Európa-bajnokságon Kiss Pál Tamás

A barcelonai második helye után az Európa-bajnokság értékelésében is ebből a pozícióból folytatja a versenyzést Kiss Pál Tamás. A sorozat második versenyét a norvégiai Hellben rendezik, azon a pályán, ahol tavaly először állhatott az Eb dobogóján a SPEEDBOX Racing Team versenyzője.

Néhány órával a pünkösdi magyar bajnoki siker után már 2700 kilométeres útra kelt a csapat kamionja, hogy a legészakibb versenyhelyszínen is időben ott legyen a Peugeot 208 WRX.

„Minden fennakadás nélkül megérkezett a kamion is, és a csapat is, sőt fél nappal a tervezett menetrend előtt járunk, így már tegnap el tudtunk mélyedni az Oreca mérnökcsapatával az autó beállításiban. Az elmúlt hétvégéhez képest is fejlesztettünk, ismét új szoftvert kaptunk, és felkerült az autóra az a Garett turbó, amit speciálisan az Eb igényekhez választottunk.

Változtatnom kell a vezetéstechnikámon is, mert az autó már annyira összetett, hogy azokkal a technikákkal amivel egy kevésbé fejlett autónál gyorsulnék, most már ellenkező hatást érnék el. Ehhez is minden segítséget megkapok a mérnököktől, és ha sikerül megvalósítani a versenyen is a tanultakat, akkor ismét az élen harcolhatunk.” – számolt be Kiss Pál Tamás a helyszínről.

A tavalyi eredményeknek, a barcelonai második helynek, és a hazai bajnokságban mutatott százszázalékos teljesítménynek köszönhetően a SPEEDBOX Racing Team az eddiginél is nagyobb figyelmet kap a Peugeot Sporttól, és a motort építő Orecától is.

A norvégiai Lankebanen pálya nyomvonala megegyezik a tavalyival, 1019 méter hosszú, három bal és hat jobb kanyart tartalmaz, a felületének 63% aszfalt, 37% murva. 2016-ban Kiss Pál Tamás második helyen jutott tovább a kvalifikációkból, az elődöntő futamát
megnyerte, majd a döntőben egy lassú defekt ellenére, hatalmas csata után megszerezte a harmadik helyet.

„Mindent megteszünk, hogy a lehető legjobb beállításokat találjuk a versenyre, így már a szabadedzésen is új gumival megyünk majd. A pálya nagyon izgalmas, a belső kamerás felvételeken nem látszik, de nagyon komoly szintkülönbségek vannak, így amellett, hogy nehéz, szórakoztató is itt a versenyzés. Speciális helyzet Hellben, hogy vasárnapra egy nyomvonalon annyira kijárjuk a murvás részeket, hogy megjelenik az aszfalt, így ezen a szűk sávon sokkal jobb a tapadás. A kedvenc részem a joker és a vele párhuzamos szakasz, mert ezek nem a máshol megszokott egyszerű kanyarok, hanem többféle megoldással kivitelezhetőek, és mindegyik lehet nagyon gyors, így verseny közben kell meghozni a jó döntést.”– elemezte a pályát Kiss Pál Tamás.

Az Európa-bajnokság mezőnye továbbra is nagyon erős, míg a Vb mezőnyben 22 autó verseng, az Eb nevezési listáján 33 autó szerepel. A listavezető Anton Marklund mellett, sok olyan pilóta is szerepel az Európa-bajnokságban, akik a világbajnoki futamokon is megállnák a helyüket.

A norvégiai versenyhétvége programja:

június 9., péntek:
17:40 szabadedzés: WRX, ERX Supercar

június 10., szombat:
09:30 szabadedzés: WRX, ERX Supercar
11:00 Q1: WRX, ERX Supercar
1400 Q2: WRX, ERX Supercar

június 11., vasárnap
08:30 Warm-up
10:00 Q3: WRX, ERX Supercar
12:00 Q4: WRX, ERX Supercar
13:00 Elődöntők ERX Supercar
15:00 Elődöntők : WRX
Döntő: ERX Supercar
Döntő: WRX
15:50 Podium

Az Eb futamot az alább linkeken lehet nyomon követni:

Élő időeredmények: http://www.fiaworldrallycross.com/times
Eredmények: www.fiaworldrallycross.com/results