ENGHUN
2015.04.01 Kiss Pál Tamás média

Felemás szezonkezdeten van túl Kiss Pál TamásFelemás szezonkezdeten van túl Kiss Pál Tamás

Kiss Pál Tamásnak szinte sikerült mindent megélnie a Rallycross OB első versenyhétvégéjén a Slovakiaringen. A korábbi formaautós versenyző remekül kezdett, a folytatás azonban technikai problémák miatt rémálomszerűen alakult a számára.

A 23 éves tehetség a múlt héten jelentette be, hogy szakágat vált és a hazai ralikrossz pontvadászatban áll rajthoz a 2015-ös esztendőben. A miskolci kiválóság a váltás kapcsán elmondta azt is, hogy idén elsősorban a tanulás lesz számára az elsődleges cél.

A több nemzetközi sorozatban is futamgyőzelmet szerző pilóta ennek megfelelően utazott el a szezonnyitó versenyre, Szlovákiába, ahol már a szombati szabadedzéseken is fantasztikus teljesítményt nyújtott. A folytatásban pedig még a gyakorlás során nyújtott teljesítményét is sikerült túlszárnyalnia, hiszen nem csak a saját előfutamát nyerte meg, hanem az összetettet tekintve is ő várhatta a legkedvezőbb helyről a folytatást.

Vasárnap azonban óriási fordulatot vettek az események. A technika ördöge teljesen keresztbe húzta Tamás számításait. A kiváló pilóta alatt a második, majd a harmadik előfutam során is megállt Skoda Fabiája, így kénytelen volt búcsúzni a hétvége további küzdelmeitől.

Szerencsére a kiesést követően a csapat szerelőinek sikerült megtalálnia a probléma okát, így a Speedbox ASE versenyzője a következő versenyhétvégén már újra teljes magabiztossággal állhat oda a rajtvonalhoz.

„ A téli szünet után fantasztikus érzés volt újra ott állni a rajtvonalon. Új korszak kezdődött el ezzel a hétvégével a pályafutásomban, így izgultam, de sokkal inkább feltöltődtem adrenalinnal, ami talán nagyobbat és jobbat tolt, mint az autón lévő hatalmas turbó, 2 bar feletti nyomása. A pálya pokolian gyors volt, nagyon kemény féktávokkal, visszafordítókkal és ugratókkal teletűzdelve. Élmény volt rajta versenyezni. Ha kicsit fejlődik még a murva minősége, pár finomítás után azt hiszem, az egyik legélvezetesebb pálya is lehet a közeljövőben. Én is meglepődtem, de a rajtjaim jók voltak és már az első előfutam komoly izgalmakat hozott. Rendkívül izgalmas csatában sikerült két kör után, adok-kapok versenyben Alois Höllerrel kicsit összekoccanni és belefutni egy piros zászlóba. Majd jött az újraindítás, és persze volt idő, hogy pár hasznos tanácsot kapjak Attilától (Mózer Attila csapatvezető, tulajdonos), aki az elmúlt években terelgette ezt a járművet. Az új rajtot jól elkapva sikerült Höller elé kerülni, és már kicsit higgadtabb féktávokkal, nem mélyre csúszni a murvában, tartani és elhúzni szépen. Nagyon jól esett a sok gratuláció, amit a nézőktől, szurkolóktól kaptam a futam után: „ilyen izgalmas futamot rég láttunk”, „nagyszerű volt téged látni, jövünk holnap is”. Sajnos a vasárnapot technikai gondok kísérték végig. A hibát az előfutamok között sajnos nem sikerült pontosan azonosítani, de mindent elkövettek a szerelők, hogy versenyezni tudjak, de sajnos a hétvége további küzdelmeitől végül búcsúznom kellett. Ettől eltekintve azonban azt mondhatom, hogy a ralikrossz még az előzetes várakozásaimnál is szórakoztatóbb, nemcsak a nézőknek, a versenyzőknek is. Erős a mezőny, fantasztikusak az autók, így remélem, hamarosan hazai pályán, naposabb időben, fogom tudni újra terelni az 550 lóerős versenygépemet.” – mondta el Kiss Pál Tamás a múlt hétvégi debütálásával kapcsolatban.