ENGHUN
2014.10.09 Kiss Pál Tamás média

Kiss Pál Tamás pályafutása utolsó formaautós versenyére készülKiss Pál Tamás pályafutása utolsó formaautós versenyére készül

Kiss Pál Tamás számára több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír az Auto GP World Series jövő hétvégi szezon záró versenyhétvégéje. Estorilban Tamásnak egyrészt kiélezett csatát kell majd vívnia legfőbb vetélytársaival az összetettbeli második helyért, másrészt valószínűleg ez lesz eredményes nemzetközi formaautós karrierjének utolsó felvonása.

A 23 éves pilóta gokartos tanuló évei után 2008-ban debütált az európai formaautós mezőnyben. A Svájci Formula Renaultban eltöltött első szezon után két évet versenyzett Angliában, ahol első igazán komoly nemzetközi sikereit is elkönyvelhette abban a bajnokságban, amelyben korábban Lewis Hamilton és Kimi Raikkönen is bontogatta szárnyait.

2011-ben egy kategóriaváltást követően a miskolci tehetség bemutatkozhatott a 2010-ben útjára induló GP3-ban, ahol olyan rendkívül tehetséges pilótákkal mérhette össze a tudását, mint Valtteri Bottas, Antonio Felix da Costa, vagy éppen Nico Müller.

Tamás eddigi pályafutása legfényesebb sikereit is ebben a sorozatban aratta. Élete második GP3-as versenyhétvégéjén Barcelonában sikerült megnyernie a második futamot, 2012-ben a legendás utcai pályán, Monte Carloban pedig a magyar autósport történetének egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el azzal, hogy a széria történetének első monacói versenyén felállhatott a dobogó második fokára.

A monacói második hely évében a 23 éves versenyző a Formula 1 egyik közvetlen előszobájának számító World Series by Renault 3.5-ben is rajthoz állhatott két versenyhétvége erejéig és olyan kiváló pilóták ellen bizonyíthatott, mint az elmúlt hétvégén Suzukában súlyos balesetet szenvedő Jules Bianchi, vagy Kevin Magnussen.

Egy évvel később aztán kisebb gödörbe került Tamás karrierje, hiszen sokáig az sem volt biztos, hogy 2013-ban egyáltalán rajthoz állhat-e bármelyik nemzetközi formaautós bajnokságban. Szerencsére a májusban rendezett hungaroringi Auto GP futamtól kezdve folyamatosan beugró szerephez jutott az Enzo Coloni által irányított szériában, melyben 2014-ben egészen az utolsó előtti fordulóig harcban volt a bajnoki címért.

„Nagyon furcsa belegondolni, hogy már csak egy versenyhétvége van hátra a formaautós karrieremből. Sok izgalmas versenyen vehettem részt, rengeteg érdekes kihívás elé állított az élet és szerencsére szép sikereket is elértem. Sajnos azonban egy szint után már nem tudtam továbblépni és úgy látom, hogy ezen a ponton jobb más irányba indulni. Jelen pillanatban számomra is rejtély, hogy mit hoz a jövő, abban viszont biztos vagyok, hogy bárhol is versenyezzek, mindig számíthatok majd a lelkes magyar szurkolók támogatására.”- mondta el Kiss Pál Tamás.