ENGHUN
2016.06.09 Kiss Pál Tamás média

Norvégiában folytatódik Kiss Pál Tamás EB szezonjaNorvégiában folytatódik Kiss Pál Tamás EB szezonja

Május 10.-12.-én a norvégiai Hellben rendezik a Rallycross Európa-bajnokság második versenyhétvégéjét, ahol Kiss Pál Tamás folytatja EB szereplését. A belgiumi forduló után az elvárások továbbra sem csökkentek, elsődleges cél a döntőbe jutás, ott pedig akár a dobogó is elérhető. Az előzetes várakozást megalapozza a belga futamon mutatott jó teljesítmény. Mettetben ugyan nem jól alakult a végeredmény, Tomit az elődöntőben kilökték, addig azonban sikerült jó időket autózni. A szabadedzéseken együtt ment a VB és az EB mezőny, és Kiss Pál Tamás VB menőket előzött meg, többek közt Sebastian Loeb is lassabb volt nála.

Hell, amit csak az ellenfelek tehetnek pokollá

Az Európa Bajnokság második fordulójának helyszíne Oslótól 500 kilométerre északon található. A Speedbox Racing Team hosszú utat tett meg a Lankebanen versenypályáig, hiszen a csapat az elmúlt hétvégén még a greinbachi OB futamon szerepelt, ahol Tamás a negyedik bajnoki fordulóban is győzött, méghozzá úgy, hogy autójában a döntőben meghibásodott az egyik gyertya, így csak három henger működött tökéletesen. Ünneplésre akkor nem maradt idő, rögtön útnak indult a technika.

„Szerencsésen megérkezett az autó, és itt vagyunk mi is. Nagyon hideg van, egyelőre ez a legnagyobb sokk, de igyekszünk úrrá lenni ezen az akadályon. Szerencsére volt egy napunk a felkészülésre, így sikerült a motorral foglalkoznunk. Remélem a technikai problémákat Greinbachban hagytuk, és most az ellenfelek is kevésbé lesznek agresszívak, mint  Belgiumban.” –mondta az érkezés után Kiss Pál Tamás.
Ellenfelekből lesz bőven, 26 induló nevezett az EB mezőnyben. Ebből öten norvég pilóták, a helyismeret őket segíti majd. Norvég a címvédő Tommy Rustad, a belgiumi dobogós Tord Linnerud, és az az Alexander Hvaal, aki az előző fordulóban kilökte Kiss Pál Tamást. Ott lesz még a mezőnyben a tavalyi RX Lites bajnok Kevin Hansen, és a francia Jerome Grosset-Janin, 2015 második helyezettje is, jelenleg ők ketten vezetik a bajnokságot.

Hell város pályája 1019 méter hosszú, 63 %-a aszfalt, a fennmaradó 37 % murvás, több lassú keskeny visszafordítót is tartalmaz. A leggyorsabb kör még 2014-ben született, Peter Hedström 34.067 másodperc alatt ért körbe.

„ Nagyon várom már a versenyeket, remélem, megmutatkozik majd az a fejlődés, amit a beállítások terén elértünk az előző EB hétvége óta. Még mindig van mit tanulnunk, de nagyon büszke vagyok a csapatra, mert a vártnál sokkal gyorsabban alakult ki köztünk az összhang. Nehezíti a dolgunkat, hogy számunkra ismeretlen a pálya, így a szabadedzéseken a tanulás is fontos lesz. Azért gyakoroltam is a verseny előtt, a DIRT Rallyval egészen jó móka volt a pályatanulás. Az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy a motorunk is életciklusának végéhez közeledik, így az erőforrásra is külön figyelmet kell fordítanunk.” – mondta még elutazása előtt a miskolci pilóta.

Információk a hétvégéről
06.10. Péntek
18:00 Szabadedzés 1 - WRX - ERX

06.11. Szombat
9:00     Szabadedzés 1 - WRX - ERX
11:00    Q1 WRX - ERX
14:30      Q2 WRX - ERX

06.12. Vasárnap
10:00    Q3 WRX – ERX
11:45     Q4 WRX – ERX
14:00     Középdöntők ERX
15:00    Döntők ERX - WRX

Az EB állása:
1. Kevin Hansen         27
2. Jerome Grosset-Janin     27
3. Tord Linnerud         23
4. Joni-Pekka Rajala         21
5. “Csucsu”             16
6. Tommy Rustad         16
7. Kárai Tamás         15
8. Kiss Pál Tamás         12

Az EB futamot az alább linkeken lehet nyomon követni:
Élő időeredmények: http://www.fiaworldrallycross.com/times